“Prve balkanske školske karate igre” u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je svečanom otvaranju „Prvih balkanskih školskih karate igara“ u sportskoj hali „Slana bara“. To takmičenje se održava u periodu od 10. do 12. novembra 2017. godine u Novom Sadu, u organizaciji Karate federacije Srbije i Balkanske karate federacije, a u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Pokrajinskim sekretarijatom za sport i mlade, Sportskim savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta Srbije.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što mogu da otvorim ovo zaista značajno takmičenje za Grad Novi Sad i generalno za Republiku Srbiju. Ovo su talentovani momci i devojke školskog uzrasta koji će boje svoje zemlje u budućnosti predstavljati na svetskim i evropskim takmičenjima, kao i na nekoj od narednih olimpijada s obzirom na to da je karate postao olimijski sport i da s nestrpljenjem očekuje svoje predstavljanje u Tokiju 2020. godine. Posebno je važno što ovo takmičenje nosi prefiks “školsko”, jer je strategija razvoja sporta koju potencira gradonačelnik Miloš Vučević sa svojim timom u okviru Gradske uprave za sport i omladinu, upravo usmerena na to da se uz dosta ozbiljnosti i istrajnosti, svima usadi svest o značaju školskog sporta. Takmičarima želim da se da osećaju lepo u našem gradu i da ih služi sportska sreća – rekao je Ognjen Cvjetićanin i istako da to međunarodno takmičenje predstavlja svojevrsnu uvertiru za Evropsko karate prvenstvo za senioere koje će biti održano upravo u Novom Sadu u maju naredne godine.

Organizatori su naglasili da na takmičenju nastupa oko 500 učesnika iz devet balkanskih zemalja i to iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Šampionat je akreditovan od EKF-a i nalazi se u takmičarskom kalendaru za 2017. godinu. Na takmičenju mogu učestvovati svi đaci-karate sprtisti koji pripadaju WKF pokretu i čije su nacionalne federacije članice WKF-a. Svaka nacionalna federacija je mogla prijaviti maksimalno četiri takmičara po kategoriji i disciplini, a programom Balkanskih školskih karate igara predviđena su takmičenja u disciplinama – kate pojedinačno i borbe pojedinačno.

POSTAVI ODGOVOR