Pružanje novih zdravstvenih usluga u Subotici

0
Opšta bolnica Subotica započela je novu etapu poslovanja i pružanja novih zdravstvenih usluga i unapređivanja postojećih, dolaskom dr sci med Slobodana Puškara za v.d. direktora Opšte bolnice.
Pokrajinska vlada je za vršioca dužnosti na mandatni period od 6 meseci postavila dr Slobodana Puškara, kardiologa sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici koji je za kratko vreme od kada je na ovoj funkciji uveo niz novina.
Među novinama je uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih procedura kao i novih endoskopskih metoda u sklopu hirurških intervencija.
Na ovaj način pacijentima Severnobačkog okruga biće omogućeno adekvatnije pružanje zdravstvene zaštite bez odlaska u tercijalne zdravstvene ustanove u Novom Sadu ili Beogradu.

Reč je o procedurama za ispitivanje kardiovaskularnih bolesti, za ispitivanje bolesti pluća, povećanje broja operisanih pacijenata sa kataraktom kao i povećanju broja postojećih i uvođenju novih endoskopskih operacija.

“Projekat angio sale – sale za kateterizaciju srca i krvnih sudova, prepoznat od strane Vlade AP Vojvodine, za subotičku bolnicu je od nemerljivog je značaja. Podatak koji govori u prilog toj činjenici je da je preko 50 odsto smrtnosti upravo uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Opremanje savremene angio sale i njeno funkcionisanje u maksimalnom obimu doprineće da se naši pacijenti manje upućuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i u Klinički Centar Vojvodine. Optimalno lečenje akutnog infarkta srca sprovodi se unutar prvih 6 sati od nastanka bolova sa hitnom koronarografijom u angio sali uz ugradnju stenta i otvaranje zatvorenog krvnog suda srca. Na taj način smrtnost od infarkta srca značajno se smanjuje uz očuvanje funkcije srčanog mišića i smanjenje posledica ove bolesti”, kaže dr sci med Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici.

Od početka godine na Odeljenju hirurgije može da se obavlja i operacija štitaste i paraštitastih žlezda. Ovakve operacije se nisu radile u subotičkoj Bolnici poslednjih godina, a mogu se izvoditi na klasičan način, kao i sa minimalno invazivnom endoskopskom tehnikom.

“Prednost minimalno invazivne tehnike je u tome što je to endoskopska metoda koja podrazumeva manji rez na vratu od svega 2 cm, kroz koji se uvodi endoskop i izvodi operacija. Pacijenti provode u bolnici samo nekoliko sati posle operacije i u mogućnosti su da idu isti dan kući. Planira se i povećanje broja postojećih i uvođenje novih endoskopskih hirurških procedura.U narednom periodu uvode se nove pulmološke dijagnostičke procedure – u prvom redu bronhoskopija. Bronhoskopija i bronhološke procedure predstavljaju osnovne dijagnostičke metode koje nam na prvom mestu služe za dijagnostiku karcinoma pluća, ali takođe se koriste i za dijagnostiku drugih bolesti pluća. Osim dijagnostike, bronhoskopija značajnu ulogu ima i u terapijske svrhe u jedinici intenzivne nege. Uvršćivanjem ove procedure, uz saradnju sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, u osnovne procedure koje će se obavljati u našoj bolnici bi se smanjilo upućivanje pacijenata na dijagnostiku u Institut za plućne bolesti, skratilo bi se vreme čekanja za ovu dijagnostičku proceduru u Institutu u Sremskoj Kamenici, omogućilo bi se sve na jednom mestu, i dijagnostika i lečenje u bolnici u Subotici”, dodaje naš sagovornik.

Promenom menadžmenta Bolnice, u poslednjoj nedelji decembra povećan je broj i operacija katarakte, urađeno je čak 16 operacija, što je rezultat bolje organizacije rada i saradnje sa Kliničkim Centrom Vojvodine. Saradnja sa oftalmolozima iz Klinike za očne bolesti, Kliničkog centra Vojvodine će doprineti da se smanje liste čekanja za operaciju katarakte.

Uvođenje novih procedura i metoda odraziće se pozitivno na kvalitet lečenja pacijenata, skraćivanje dužine boravka u bolnici ali i u finansijskom smislu, budući da će se neutrošena sredstva preusmeriti na druge neophodne projekte.

Izvor: RTV
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.