Provera snaga za hitno reagovanje

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prema naređenju ministra odbrane i odluci predsednika Republike sinoć je počela provera operativnih sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije.
Reč je o vanrednom, nenajavljenom, terensko inspekcijskom nadzoru nad operativnim sposobnostima dela snaga za hitno reagovanje koji će se realizovati do 9. marta na više lokacija u Srbiji.
Provera operativnih sposobnosti počela je davanjem uzbune iz Operativnog centra sistema odbrane, kojoj su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Za vreme trajanja inspekcijskog nadzora biće proveravana spremnost jedinica da u najkraćem roku odgovore na postavljene zadatke u okviru predviđenih scenarija krizne situacije. U okviru vežbovnih aktivnosti biće realizovani kombinovani marševi jedinica, bojeva gađanja, rešavanje različitih borbenih supozicija sa izvođenjem specijalnih dejstava.

Cilj inspekcijskog nadzora je ostvarivanje što višeg nivoa osposobljenosti i borbene spremnosti jedinica Vojske Srbije za reagovanje na eventualne rizike i pretnje po bezbednost države, kaže se u saopštenju ministarstva odbrane.