Projekat koji podstiče žene da pokrenu vlastiti biznis

0

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski prisustvovao je okruglom stolu posvećenom analizi mere ”Podrška samozapošljavanju – dodela subvencija za samozapošljavanje žena na teritoriji Grada Novog Sada” kroz otvorenu diskusiju predstavnika gradske uprave i korisnica sredstava.

Događaj su zajednički organizovali Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji-lokalno veće Novi Sad i Grad Novi Sad – Uprava za privredu i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, u okviru projekta ”Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije”, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

“Grad Novi Sad se priključio ovom Projektu jer je među onima sa najstabilnijim finansijama u Srbiji, ali i najsloženijim budžetom. Kada govorimo o javnim finansijama mi smo se opredelili da razgovaramo o meri podrške samozapošljavanju naših sugrađanki koju realizuje Uprava za privredu. Želimo da čujemo iskustva žena koje su korisnice budžetskih sredstava, njihove predloge kako da unapredimo navedenu meru. Gradska uprava inače nastoji da što neposrednije komunicira sa sugrađanima putem različitih saveta i komisija, gde oni direktno mogu da daju sugestije i kritike kako bismo što bolje isplanirali budžetska sredstva” naglasio je mr Goran Sečujski.

Projekat realizuje Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, a uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) i Švajcarske kancelarije za saradnju (SDC).

“Projekat se sprovodi u 15 gradova i opština u Srbiji od kojih je Novi Sad najveća lokalna samouprava, pa ima poseban značaj. Projektu je prethodilo istraživanje koje je pokazalo da građani nedovoljno poznaju budžete lokalnih samouprava i koncepciju javnih sredstava. Pokušali smo da na različite načine ispitamo koji bi bili najadekvatniji mehanizami za uključivanje građana u procese budžetiranja. Takođe povezali smo različite aktere od značaja za temu, odnosno lokalnu samoupravu, građane, putem civilnog sektora, ali i medije” izjavio je predstavnik Beogradskog fonda za političku izuzetnost Bogdan Urošević.

Jedna od korisnica subvencija za samozapošljavanje žena na teritoriji Grada Novog Sada za 2017. godinu dr Maja Kovačević, pedijatar-nefrolog, kaže da je novac iskoristila za otvaranje specijalističke pedijatrijske ordinacije i da joj je podrška Grada u velikoj meri pomogla.

“Smatram da više žena treba da se odluči da pokrene vlastiti biznis, a meni je mnogo pomogla i obuka za preduzetnike Nacionalne službe za zapošljavanje tokom koje sam dobila brojne korisne savete” naglasila je dr Maja Kovačević.

Projekat je deo šireg programa ”Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama” koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj sprovodi u saradnji sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srbije.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.