Odbrana od zagušenja ledom na 813 kilometara

0

Proglašena je redovna odbrana od leda na delu Dunava, Save i celom toku Tise, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Plovidba je obustavljena zbog ledostaja koji pokriva do 90 odsto plovnog puta, u svim krivinama, plovidbenim otvorima mostova i uskim grlima plovnog puta na ovom sektoru.

Na reci Tisi je obustavljena plovidba od 5. januara, od brana na Tisi do granice sa Mađarskom.
Na kanalima hidro sistema Dunav – Tisa – Dunav zbog ledostaja obustavljena plovidba 6. januara u kanalu Bečej-Bogojevo od Bečeja do Vrbasa, kanalu Vrbas-Bezdan, kanalu Bačka Palanka-Novi Bečej, Kikindskom kanalu i kanalu Zlatica.

Na reci Savi je 8. januara usled pojave leda i ledohoda, kao i izrazito niskog vodostaja kod Sremske Mitrovice i kod Šapca obustavljena plovidba.

Na Dunavu 8. januara usled pojave leda i ledohoda, obustavljena plovidba od Bezdana do Kladovo, dok je od Kladovo do Đerdapa plovidba obustavljena zbog jakih udara vetra i formiranja ledenog pokrivača.

Takođe, doneta je odluka o aktiviranju ledolomca “Greben” na potezu od Đerdapa 1 do izlaska iz Kazana.

Odbrana od poplava i zagušenja ledom sprovodi se na ukupno 813 kilometara

“Tisa i banatski vodotoci potpuno su prekriveni ledom, dok na Savi i Dunavu ima dosta leda, ali bez zastoja u protoku. Na Dunavu kod Novog Sad, na deonici između mostova priobalni led zauzima 50 % vodenog ogledala. Na Savi, na deonicama od Hrtkovaca do Jarka, u zoni ušća Bosuta u Savu i kod Jamene formiran je ledostaj. Debljina leda na Dunavu je od 5 do 10, a na Savi do 15 centimetara”, javljaju iz preduzeća “Vode Vojvodine”

Vode Vojvodine su najavile da će u slučaju potrebe angažovati “adekvatna plovila za razbijanje ledenih santi”, kako ne bi došlo do zagušenja na Dunavu i Savi.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.