Produbljivanje ekonomske saradnje sa Australijom

0
Bolnica VITA Novi Sad
Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Australije Džulija Bišop istakli su tokom današnjeg susreta važnost daljeg unapređenja političkog dijaloga između dve zemlje na svim nivoima.
Na sastanku je ujedno naglašen značaj negovanja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa i razvoja saradnje dveju država u oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe, u razgovoru je ukazano na to da je ovo prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Australije Srbiji nakon duže od trideset godina.

Sagovornici su ocenili da postoji potreba za produbljivanjem i širenjem spektra ekonomske saradnje, i to u oblastima kao što su istraživanje i eksploatacija rudnika, investicije, poljoprivreda i turizam, uz saradnju u sportu, kulturi i drugim poljima.

Dačić je informisao Bišop o aktuelnoj fazi u dijalogu sa Prištinom i našim stavovima u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, i pritom ukazao na neophodnost doslednog poštovanja međunarodnog prava.

Imajući u vidu brojnost predstavnika naše dijaspore u Australiji, sa naše strane je istaknuta posvećenost daljem unapređenju položaja srpske zajednice u Australiji, kao jednog od važnih faktora u odnosima Srbije i Australije.

Pored toga, izražen je i interes za dalje pojednostavljenje postupka apliciranja i dobijanja australijskih viza za državljane Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Vlada Srbije