Probijen i poslednji tunel na Koridoru 10

0
Bolnica VITA Novi Sad

Koridori Srbije obavestili su javnost da je izvršen proboj desne tunelske cevi tunela Manajle, čime je probijen i poslednji tunel na Koridoru 10.

Tunel Manajle, dužine 1.804m, nalazi se na južnom kraku Koridora 10, autoput E 75, deonica: Caričina Dolina – Vladičin Han.

Osim što je najduži putni tunel u Srbiji, ujedno se pokazao i kao najzahtevniji za izgradnju.

Uz uložene velike napore Koridora Srbije i zahvaljujući značajnoj i konstantnoj podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uspešno su prevaziđeni problemi na koje se tokom radova nailazilo, usled izuzetno nepovoljnih hidrogeoloških uslova sa kojima su se građevinari suočili na terenu (neplanirano veliki prilivi podzemne vode, tunelske odvale i jaki brdski pritisci).

Prethodno je, u septembru 2016. godine, probijena leva tunelska cev.

Koridori Srbije su Investitor ovog projekta, dok je izvođač radova bugarska kompanija „Consortium Alliance X. Ugovorena vrednost radova iznosi 36,25 miliona evra.

Tunel će biti opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine.

Tunelske cevi biće međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pešake i interventna vozila.

Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine.

Izvor: RTV