Priznanja najaktivnijim opštinama u igri „Uzmi račun i pobedi“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Liderima 12 opština čiji su građani bili najaktivniji u slanju fiskalnih računa i slipova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ u Vladi Srbije uručena priznanja za doprinos borbi protiv sive ekonomije, kao i zaslužene nagrade.

Reč je o nagradama u vidu 12 vaj-faj zona sa besplatnim internetom tokom 15 meseci, koje će u tim opštinama postaviti Telekom Srbija.

Internet zone dobiće Bela Palanka, Dimitrovgrad, Plandište, Bela Crkva, Golubac, Sečanj, Žitište, Rakovica, Svrljig, Bački Petrovac, Prokuplje i Titel.

Nakon odabira lokacija, Telekom Srbija će postaviti vaj-faj zone za najviše 90 dana. Internet preko „vaj-faj drveta“ moći će da se koristi u krugu od 150 metara i omogućava povezivanje do 300 korisnika, a drvo je opremljeno i priključcima za punjenje mobilnih telefona i LED osvetljenjem, tako da će predstavljati ukras trgova ili parkova.

Generalni direktor kompanije „Telekom Srbija“ Predrag Ćulibrk rekao je da je ta kompanija, zajedno sa NALED-om, podržala nagradnu igru kroz obezbeđivanje dela nagrada i za građane i za lokalne samouprave.

Smatramo da suzbijanje sive ekonomije unapređuje sigurnost građana i predstavlja preduslov boljeg životnog standarda, rekao je Ćulibrk i dodao da je „vaj-faj drvo“ proizvod domaće pameti, inženjera i konstruktora iz „Telekoma“ i domaćih partnerskih firmi.

Priznanja najaktivnijim opštinama uručio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović.

Ožegović je tom prilikom istakao i da će pet prvoplasiranih opština dobiti po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje je izdvojila Vlada Srbije za opremanje ili rekonstrukciju objekata od opšteg interesa, kao što su škole, bolnice, vrtići ili druge javne ustanove.

Odluku o tome koji projekat će biti realizovan doneće građani glasanjem putem opštinskog sajta ili u opštinskoj upravi.

Ožegović je podsetio na to da je u nagradnoj igri poslato više od 8,5 miliona koverata sa fiskalnim računima i slipovima čija se vrednost procenjuje na 70 milijardi dinara, od čega je direktan prihod budžeta veći od devet miliona evra.

Jednako važan uspeh, kako je istakao, jeste jačanje svesti građana i privrede, kao i lične odgovornosti u izdavanju, odnosno uzimanju računa pri svakoj kupovini.

Ožegović je ukazao na to da se, prema podacima Poreske uprave za januar i februar, beleži rast evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, posebno kod malih obveznika za 29 odsto, odnosno 34 odsto.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević istakao je da takmičenje gradova i opština čini nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ jedinstvenom u svetu.

On je iskazao zahvalnost Vladi Srbije na prihvatanju inicijative NALED-a da se izdvoji poseban nagradni fond za najaktivnije samouprave.

Učešćem u nagradnoj igri građani se nisu borili samo za sebe, već i za grad u kojem žive. Oni će sada videti direktne efekte svog odgovornog ponašanja i razumeti povratnu vezu koju plaćanje poreza ima sa kvalitetom života u njihovoj zajednici, što gradi dodatno poverenje u državu i način na koji se troše budžetska sredstva, ocenio je Kovačević.

Izvor: Vlada Srbije