Privrednici i IT stručnjaci su budućnost Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je digitalizacija prioritet Vlade jer želimo bržu, efikasniju i transparentniju državnu upravu za sve njene građane.

Ružić je, otvarajući drugi dan konferencije „Digital 2017“, poručio da država od ovog cilja neće odustati, i dodao da su privrednici i IT stručnjaci budućnost Srbije.

Želimo da u korak pratimo svet sa najnovijim tehnologijama i inovacijama. Iako je ovo proces koji zahteva vreme, dosta smo učinili i postavili smo stvari na zdrave osnove za sistemska rešenja, podvukao je ministar.

On je naveo da je 93 odsto opštinskih uprava u Srbiji prebacilo matične knjige iz papirnog u elektronski format i u Centralni registar, dok je država od 1. juna, zahvaljujući e-ZUP sistemu, uštedela 15.000 dokumenata.

Prema njegovim rečima, uvođenjem dokumenata u Centralni registar građani izbegavaju čekanje u redovima i na šalterima, ali se i manje troši novac i vreme.

Ružić je najavio da će se uskoro na javnoj raspravi naći i zakon o elektronskoj upravi, kojim će se sistematičnije urediti oblast državne uprave, a istovremeno se radi i na „em“ upravi.

Četvrta regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2017“, u organizaciji kompanije „Kolor medija komunikejšns“, završava se danas.

Izvor: Vlada Srbije