Pripadnici Vojske Srbije na vezbi u Bugarskoj

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pešadijski vod iz sastava 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske učestvuje na multinacionalnoj vežbi „Platinum Lion 17.2“, koja se od 31. jula do 10. avgusta izvodi na poligonu za obuku „Novo Selo“ u Bugarskoj.

Na vežbi koju organizuje Evropska komanda Oružanih snaga SAD, pored pripadnika Vojske Srbije učestvuje još oko 800 vojnika iz Albanije, Bugarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, SAD, Slovenije, Ukrajine i Crne Gore.

Vod od 30 pripadnika, kojim komanduje potporučnik Branko Đokić, sa ostalim učesnicima na vežbi izvodi zajedničku obuku voda/čete u napadu, pripremu položaja za odbranu, pružanje prve pomoći i medicinsku evakuaciju, zatim borbu u urbanoj sredini i borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava. Učesnici uvežbavaju i angažovanje pešačkih patrola u incidentnim situacijama.

Realizacijom aktivnosti na vežbi ostvaruje se i cilj vežbe u vidu povećanja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja vojski zemalja partnera za izvođenje operacija u multinacionalnom okruženju uz uvežbavanje zajedničkih intervencija u incidentnim situacijama.

Izvor: mod.gov.rs