Primeniti švedska iskustva u digitalizaciji proizvodne baze

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin ocenili su danas da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje između akademskih zajednica dveju zemalja.

Popović i Lundin su istakli da se to naročito odnosi na unapređenje saradnje dveju zemalja u segmentu povezivanja nauke i privrede i na primenu naučno-istraživačkog rada u industriji.

Popović je istakao da je Švedska, zahvaljujući jakom i kreativnom inženjerstvu, transformisala svoje društvo iz agrarnog u inovaciono, uz ocenu da je ta zemlja uspešno izgradila svoj nacionalni model „Industrija 4.0“ i da Srbija želi da primeni njena iskustva u digitalizaciji svoje proizvodne baze.

On je rekao da je Srbija zainteresovana da intenzivno sarađuje sa Švedskom po tom pitanju i da neka od njenih iskustava iskoristi za digitalizaciju sopstvene industrije.

Ubrzavanje procesa digitalizacije i primena inovacija i novih tehnologija u industriji, omogućiće srpskim kompanijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu, ukazao je ministar.

Lundin je naglasio da Švedska ulaže četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u istraživanja i razvoj.

On je ocenio da postoji veliki potencijal za produbljivanje privredne saradnje između Srbije i Švedske, posebno u oblastima rudarstva i energetike, kao i automobilske industrije.

Izvor: Vlada Srbije