Premijeri Zapadnog Balkana započeli sastanak u Sarajevu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Premijeri zemalja zapadnog Balkana započeli su danas sastanak u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, koji će ove godine u julu biti održan u Trstu.

Konferencija je počela svečanim dolaskom premijera, koje je u Zgradi institucija BiH dočekao domaćin sastanka predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.
Prvi u Zgradu institucija BiH došao je predsednik Albanije Edi Rama, a iza njega evropski komesar Johanes Han, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.
Na sastanak je stigao i premijer Srbije Aleksandar Vučić,
koji je u Sarajevo doputovao iz Berlina, gde je juče imao susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Skupu prisustvovuje i ministar inostranih poslova Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana u julu u Trstu, Angelino Alfano.
Premijer Vučić je u Sarajevo doputovao juče popodne, a zatim je bio na večeri koju je organizovao predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, na kojoj su još bili premijer Albanije Edi Rama i šef kosovske vlade Isa Mustafa.
Važno je da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno, poručio je premijer Vučić po dolasku u Sarajevo.
Inače, premijerski sastanak zapadnobalkanske šestorke privlači veliku pažnju javnosti u celom regionu, a posebna pažnja je poklonjenan dolasku u Sarajevo premijera Aleksandra Vučića, koga mnogi mediji ovde predstavljaju kao „regionalnu političku zvezdu“.

Izvor: Tanjug