Prekvalifikacijom kadrova do unapređenja IT sektora u Srbiji

1
Bolnica VITA Novi Sad
Predsednik Vlade Republike Srbije i predsedavajući Savetu za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Ana Brnabić izjavila je danas da IT sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja naše zemlje.

Brnabić je povodom završetka jednog od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru, koji je u aprilu ove godine pokrenuo pomenuti savet, istakla da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapređenju IT sektora u Srbiji.

Ona je, čestitajući polaznicima kursa koji je okončan na Fakultetu organizacionih nauka, naglasila da IT sektoru nedostaju ljudi, a ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija.

Brnabić je ukazala i na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT sektoru.
Diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java, dobila su 23 polaznika, koje očekuje polaganje testa za međunarodno priznati Orakl Java sertifikat, i prilika da kao junior programeri pohađaju praksu u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija.

Posle uspešno završene praktične obuke polaznici će imati dovoljno iskustva da nađu prvi posao na poziciji programera početnika.

Njima će u narednih pet meseci biti dostupan i naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Obuka za junior programere u IT sektoru, u okviru pilot programa, sprovodi se, osim Beograda, i u Novom Sadu i Nišu. Svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuje praksa.

Kurs Application Programming „Link grupe“ u Beogradu pohađa 15 polaznika, a njih deset program za Web Development.

Obuka u „Vojvodina IKT klaster – VOICT“ u Novom Sadu, gde je 24 polaznika prošlo kurs iz programskog jezika Java, završen je prošle nedelje.

Za rad u programskom jeziku Java, kurs pohađa12 polaznika u „Klasteru za napredne tehnologije (NiCAT)“ u Nišu, dok njih 13 stiče znanje za rad u programskom okruženju .NET.

Školama će biti isplaćeno 30 odsto cene obuka samo ako polaznik bude zaposlen sa minimalnom neto platom od 40.000 dinara u IT-u, bar tri meseca u periodu od devet meseci nakon završetka obuke.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima.

Najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina. Većina polaznika trenutno nije u radnom odnosu, dok je manji broj kandidata koji su zaposleni.

Plan je da se, ukoliko se pilot projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi započne obuka za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.

Izvor: Vlada Srbije

1 KOMENTAR

Comments are closed.