Predškolsko vaspitanje učiniti dostupnim svoj deci

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će resorno ministarstvo nastaviti napore u cilju izgradnje predškolskog vaspitanja koje će biti dostupno deci iz svih sredina, otvoreno prema porodici, kao i drugim nivoima u sistemu obrazovanja.
Šarčević je, na međunarodnoj konferenciji „Ključne dimenzije razvoja kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju“, izneo podatak da je u vrtićima najmanje dece iz najsiromašnijih domaćinstava – svega 8,6 odsto, kao i dece iz romskih naselja – 6,2 odsto, dok je obuhvat dece iz najbogatijih domaćinstava 81,6 odsto.

On je ocenio da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal, podsetivši istovremeno i na to da se u prethodnom periodu intezivno radilo na izmenama i dopunama Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji je donet 2010. godine.

Nastojaćemo da otvaramo nove vrtiće, renoviramo postojeće i obavimo prenamenu postojećih slobodnih objekata u lokalnoj zajednici, naglasio je ministar, dodavši da je predškolsko vaspitanje u fokusu i resornog ministarstva i Vlade Srbije.

Izvor: Vlada Srbije