Predsednik Mirović o postojećim dobrim odnosima između dve regije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas delegaciju regiona Nordland iz Norveške, koju u dvodnevnoj poseti Vojvodini predvodi predsednica Skupštine ovog regiona Sonja Stin. Na sastanku se razgovaralo o postojećim dobrim odnosima između dve regije, Vojvodine i Nordlanda, kao i o mogućnostima da se ta saradnja konkretizuje i ojača.

Predsednik Pokrajinske vlade je tokom razgovora istakao važnost kontakata i partnerstava koje Vojvodina ima sa brojnim regijama i unutar i van granica Evropske unije, kao i potrebu da međuregionalna saradnja rezultira konkretnim projektima i vidljivim rezultatima.

Predstavljajući Vojvodinu, predsednik Mirović je naglasio činjenicu da je Vojvodina multikulturalna regija sa dugom i bogatom tradicijom, kao i to da se u Vojvodini nalaze sedišta najznačajnijih nacionalnih institucija, Srpskog narodnog pozorišta i Matice srpske. Naglašavajući stručnost i reprezentativnost pokrajinskih institucija i Univerziteta u Novom Sadu, predsednik Pokrajinske vlade istakao je i da tešnje povezivanje regija i gradova unutar tih regija može doneti mnoge dobrobiti i jednima i drugima. „Imamo i šta da pokažemo, a možemo mnogo i da naučimo od prijatelja iz Nordlanda i Norveške, jedne od najrazvijenijih zemalja“, rekao je predsednik Mirović.

Šef delegacije Nordlanda Sonja Stin je na sastanku izrazila i spremnost i interesovanje Nordlanda za saradnju, i ocenila da su dostignuća koja Vojvodina ostvaruje na brojnim poljima, a posebno u oblasti istraživanja u poljoprivredi, impresivna.

Norveški ambasador u Srbiji nj.e. Arne Sanes Bjornstad, koji na sastancima prati delegaciju Nordlanda, rekao je danas da je evidentan rastući interes Norveške za saradnju sa Srbijom, i istakao da su odnosi Vojvodine i Nordlanda deo te dobre saradnje koja se ne vrednuje samo po privrednim, nego i po merilima srdačnih međuljudskih odnosa koji su osnov i za poslovnu saradnju.

Tokom razgovora je bilo reči o mogućnostima saradnje u različitim oblastima, a kao najpogodnije oblasti za nadogradnju saradnje izdvojeni su turizam, poljoprivredna proizvodnja, saradnja u naučnoistraživačkim delatnostima, kao i jačanje veza na polju kulture i umetnosti.

Sastanku predsednika Mirovića sa delegacijom Nordlanda prisustvovali su i profesor Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s javnošću; Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Senka Bengin, savetnik predsednika.

Izvor: Brif.rs