Predsednik Igor Mirović primio episkopa budimskog Lukijana

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i episkop budimski Lukijan razgovarali su danas u Pokrajinskoj vladi o saradnji na očuvanju bogatog srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj, pre svega Tekelijanuma u Budimpešti, ali i druge kulturne baštine.

Na predlog Srpske pravoslavne eparhije budimske, Pokrajinska vlada će i finansijski pomoći uređenju prostora u zgradi Tekelijanuma, gde će biti smeštena biblioteka sa čitaonicom, kao centralna biblioteka koja će biti namenjena srpskoj zajednici u Mađarskoj. Na taj način bi zadužbina Save Tekelije iz 1838. godine, u kojoj je pre preseljenja u Novi Sad bila smeštena i Matica srpska, ponovo bila u službi prosvete i kulture.

U razgovoru je bilo reči i o neprocenjivoj vrednosti srednjovekovnog manastira Kovin, smeštenog na ostrvu Čepel nedaleko od Budimpešte. Dogovoreno je da stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture sagledaju stanje u manastiru, kako bi se izradio projekat njegove restauracije, u čijoj realizaciji bi učestvovala i Pokrajinska vlada.

Na sastanku je učestvovao i Ljubomir Aleksov, poslanik u Parlamentu Mađarske.

Izvor: Brif.rs