Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada

0

Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada tiče se svakog građanina, a treba da omogući da Srbija konačno 2017. dobije strategiju stambene politike i da obezbedi minimum održavanja svake zgrade.

Obrazlažući poslanicima više zakonskih predloga, Mihajlović je u Skupštini Srbije rekla da novi zakon treba da obezbedi minimum održavanja zgrada koji mora da postoji u svakoj zgradi kada je u pitanju bezbednost, te daje osnovu da se razmišlja i o energetskoj efikasnosti zgrada.

Navela je da je 90 odsto stambenih objekata napravljeno bez uvažavanja standarda energetske efikasnosti i istakla važnost racionalnog ponašanja u trošenju energije.

Kada je reč o troškovima održavanja, Mihajlović kaže da stanari ništa više novca za to neće izdvajati nego što su do sada izdvajali, i istakla da je važno da se zna kakva je struktura tog novca i kako se koristi.

Bilo je, kaže, situacija da padaju fasade sa zgrada, te da ne rade liftovi u zgradama, te da treba da znamo ko je odgovoran za to da ne padne fasada sa zgrade i ne ubije nekoga.

Navodeći da je pojava profesionalnih upravnika zgrada naišla na dosta otpora onih koji ne žele uvođenje reda u toj oblasti, Mihajlović je rekla da je postojanje profesionalnih upravnika u EU obaveza, a da je predlozenim zakonom izbor na stanarima da li će izabrati svog upravnika koji će voditi računa o upravljanju zgradom.

“Imamo opciju da upravnik bude stanar zgrade, ako to stanari odluče ali ako ne žele svog komšiju za upravnika, oni će zajedno sa Privrednom komorom odlučiti ko će upravljati zgradom“, kaže Mihajlović.

U slučaju da tu ne bude dogovora, lokalne samouprave će sa Privrednom komorom na određeni rok izabrati prinudnog upravnika, koji će postojati samo u onim stambenim objektima gde stanari ne mogu da se dogovore o upravljanju zgradom, a takav upravnik moraće da položi određene ispite i da poseduje licencu.

Predloženi zakon, kako je navela ministarka, prvi put rešava pitanje zastićenih stanara i vlasnika stanara, a detaljno definiše odnos prema socijalnom stanovanju i grupe koje se pojavljuju kao korisnici socijalnog stanovanja – žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i beskućnici.

Obrazlažući izmene Zakona o komunalnim delatnostima, Mihajlović kaže da nova rešenja detaljno preciziraju šta su komunalne delatnosti, uvode princip konkurentnosti i mogućnost da se mnogo stabilnije finansiraju komunalne delatnosti, a prvi put će omogućiti da se uvažava mišljenje građana kada je reč o kvalitetu usluge.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.