Pred odbornicima u sredu predlog o umanjenju plaćanja komunalnih usluga

0

Na današnjoj sednici članovi Saveta za zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu i društvenu brigu o deci i omladini prihvatili su Predlog odluke o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece u 2018. godini.

Prema ovom Predlogu pravo na umanjenje ostvaruju porodice sa troje i više dece, do završetka njihovog redovnog školovanja, a najduže do 26. godine života, i to čiji članovi imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište za rasejana lica sa Kosova i Metohije, na adresi stana za koji traže umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga, i ukoliko redovno izmiruju jedinstveni mesečni račun koji glasi na njihovo ime.

Pravo na umanjenje, kako je navedeno u Predlogu odluke, ostvaruje se za komunalne usluge koje pružaju JKP „Novosadska toplana“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Čistoća“, a naplaćuje ih JKP „Informatika“ putem jedinstvenog mesečnog računa.

Umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga, objašnjeno je na sednici, utvrđuje se u visini od 30% za porodice sa troje, četvoro i petoro dece, 40% za porodice sa šestoro, sedmoro i osmoro dece i 50% za porodice sa devetoro i više dece. Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, najkasnije do 25.  januara 2018. godine.

Pored Predloga odluke o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga, Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje upućen je i  Predlog odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom..

Prema Predlogu odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom pod prava na finansijsku podršku potpadaju novčana pomoć za prvo dete, novčana pomoć za trojke, novogodišnja novčana pomoć, novogodišnji poklon, novčani poklon povodom Dana Grada, besplatan boravak dece u predškolskoj ustanovi, besplatna ishrana dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata, finansijska podrška porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu i naknada troškova za vantelesnu oplodnju.

O Predlozima odluke raspravljaće odbornici i odbornice na sednici Skuštine grada u sredu, 27. decembra.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.