Poziv vlastima u Prištini da povuku taksu na brašno iz Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić uputio je danas poziv vlastima u Prištini da povuku taksu na brašno iz Srbije od 40 evra po toni ili ćemo biti prinuđeni da sprovedemo kontramere.

Ljajić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da je uložen prigovor kosovskim vlastima, CEFTI i vlastima u Briselu, uz napomenu da će ovaj problem biti jedna od tema regionalnog skupa koji sutra počinje u Budvi.

On je naveo da je održan sastanak sa vlasnicima najvećih mlinova na Kosovu koji sarađuju sa mlinarima u Vojvodini i sa srpskim udruženjem “Žita Srbije”, istakavši da je upoređivanjem cena jasno da ne stoji teza prištinskih vlasti da se niskim cenama pokušava pridobiti tržište.

Cena brašna iznosi od 197 do 205 evra po toni i ukoliko se ova odluka ne povuče, zvanični Beograd će morati da primeni kontramere, podvukao je Ljajić i naglasio da ne možemo čekati dva, tri meseca da oni kupe od nas pšenicu, samelju brašno, prodaju ga i onda kažu da povlače meru.

Srbija, kako je poručio, neće odustati od uklanjanja svih vancarinskih barijera sa zemljama u regionu, tako da se sa BiH radi jedan model kojim će biti identifikovane sve vancarinske barijere koje postoje, što će biti prezentovano svim zemljama članicama CEFTE.

Izvor: Vlada Srbije/RTS

POSTAVI ODGOVOR