Poziv ruskim kompanijama da ulažu u inovacione kompanije u Srbiji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas u Moskvi sa direktorom ruske državne korporacije za nanotehnologije „Rosnano“ Anatolijem Čubajsom.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima za saradnju srpskih i ruskih naučnoistraživačkih organizacija i visokotehnoloških kompanija u oblasti razvoja nanotehnologija.

Naša buduća politika razvoja u oblasti nanonauka i nanotehnologija imaće zadatak da ohrabri industrijske kompanije, kao i mala i srednja preduzeća, da ostvare snažniju interakciju sa naukom i naučnoistraživačkim organizacijama, rekao je ministar.

Popović je pozvao ruske partnere da razmotre ulaganja u srpske inovacione startap kompanije, imajući u vidu to da Vlada priprema zakon o alternativnim investicionim fondovima koji će omogućiti lakše finansiranje inovativnog preduzetništva u Srbiji.

Srbija je, kako je preneo, zainteresovana da započne razgovore sa ruskim partnerima o zajedničkoj izgradnji modernog nanocentra u Srbiji, koji bi se bavio istraživanjem, proizvodnjom i primenom proizvoda na bazi nanotehnologija u industriji.

Iskustva i tehnologije iz Rusije u toj oblasti za nas bi bila od izuzetnog značaja, podvukao je Popović i istovremeno uputio poziv ruskim partnerima da ulažu u Srbiju.

Naša zemlja je odlična investiciona destinacija za visokotehnološke kompanije, jer ima odlične inženjere i programere, a država obezbeđuje najbolje uslove za dolazak stranih investitora, posebno onih koji u Srbiji žele da otvore svoje centre za istraživanje i razvoj, zaključio je ministar.

Izvor : Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR