Povećan kreditni rejting Srbije, dobra vest za našu zemlju

0

“Sada su kamate toliko niske da je ono što je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita nudila kao subvenciju, a to je smanjenje kamatne stope, postalo bespredmetno” izjavio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović povodom odluke rejting agencije “Standard end Purs” i dodao da smo “za tri godine bitno popravili našu situaciju” i da su “kamate za hipotekarne kredite za stanove pale za sedam i osam odsto”.

“Kamatne stope su toliko niske da će se sada ići na subvencionisanje učešća ljudi koji traže prvi stan. I tu smo napravili iskorak”, rekao je Vujović tokom jučerašnjeg govora na Kopaoničkoj školi prirodnog prava.

 “Kada nam ‘Duing biznis’ kaže da smo odlični u brzini registrovanja novih firmi i istovremeno nam kaže da 900 dana traje rešenje sporova po ugovorima, on vam de fakto kaže: Vi imate fantastičnu mogućnost da vrlo lako u Srbiji otvorite firmu, ali ne daj bože da uđete u neki spor”, naveo je Vujović.

Povećan kreditni rejting Srbije je dobra vest za našu zemlju i pokazatelj da je naše poslovno okruženje poboljšano, kao i da možemo očekivati veći dolazak stranih investitora i povećane investicije u našoj zemlji, izjavio je danas predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Srbiji je kreditni rejting povećala i agencija „Fitch Ratings“ i to na nivo ‘BB’ sa nivoa ‘BB-‘, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

Povećanje ocene kreditnog rejtinga odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat. Fitch očekuje da Vlada Srbije nastavi sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine.

Agencija ističe da je odnos javnog duga i BDP poboljšan i stabilan. Nakon značajnog pada u 2017. godini na 63,6% BDP, Fitch očekuje dalji pad na 62,1% BDP u 2018. godini i na 60,6% BDP u 2019. godini. Osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija.

Tim povodom Gostujući na RTS-u, Hanić je naveo da odluke o kreditnom rejtingu agencije donose ne samo na osnovu ostvarenih, već i na osnovu očekivanih rezultata.

Prema njegovim rečima, budžet za narednu godinu i fiskalna strategija do 2020. i 2025. godine omogućava da se smanji kako budžetski deficit, tako i javni dug, navodeći da su projekcije smanjenje javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod za dva odsto poena do 2020. godine.

To praktično znači, kaže Hanić, da ćemo stvoriti stabilnu osnovu za održiv prirodni rast i da će to dovesti do održivih državnih javnih finansija zemlje.

Kako je istakao, naš kreditni rejting je sada bolji u odnosu na Crnu Goru, Bosnu i Makedoniju, približno isti kao Hrvatski, ali još niži nego što ga imaju Rumunija, Bugarska i Mađarska.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.