Potvrđena dva sporazuma iz oblasti saobraćaja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum između Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija o Centralnoj kancelariji Projekta Trans-evropske železnice i Multilateralni sporazum o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi.

Po Sporazumu koji je zaključen na period od dve godne, u Beogradu će biti sedište Centralne kancelarije Projekta Trans-evropske železnice, a taj dokument se odnosi, pre svega, na određene tehničke detalje našeg predsedavanja.

Multilateralni sporazum o komercijalnim pravima u vanrednom vazdušnom avio-prevozu u Evropi sačinjen je u Parizu 1956. i tada su ga potpisale četiri države, a danas je 21 zemlja potpisnica tog sporazuma.

Suština sporazuma odnosi se na uzak deo vanrednog javnog avio-prevoza, kao sto su prevoz putnika „taksi-letovima“, prevoz vazduhoplovima do šest sedišta, hitni medicinski i humanitarni letovi, kao i letovi za neka izdvojena područja koja nisu povezana redovnim avio-prevozom.

Sporazum omogućava svima koji ga potpišu i svim avioprevoznicima koji obavljaju ovakvu vrstu avio-prevoza da mogu da obavljaju taj prevoz bez posebnog odobrenja.

Usklađen je sa svim dokumentima vazduholovnih vlasti Srbije, kao i sa direktivama i dokumentima evropskih vazduholovnih vlasti.

Izvor: Tanjug