Potpredsednica Sedlar na završnom obeležavanju Šajkaško-novosadske racije u Bečeju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Snežana Sedlar zajedno sa pokrajinskim poslanicima Slađanom Jovanović i Ljubodragom Miščevićem, prisustvovala je završnom obeležavanju 75. godišnjice Šajkaško-novosadske racije, koje je u nedelju uveče održano u Gradskom pozorištu u Bečeju.

U ime opštine i Organizacionog odbora obeležavanja 75. godišnjice racije, prisutnima su se prigodnim govorima obratili Dragan Tošić, predsednik opštine Bečej i sveštenici Srpske pravoslavne crkvene opštine Bečej. U ime Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, skupu se obratila potpredsednica Skupštine Snežana Sedlar.

„Poštovani, dozvolite mi da vas sve srdačno pozdravim u ime Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine čija sam potpredsednica, i u svoje lično ime.
Danas, nakon 75. godina od zloglasne racije, ponovo u Bečeju svedočimo o tadašnjem velikom zlu. To je dokaz da poštujemo žrtve, da ih se sećamo, a da zločine nismo zaboravili i da nikada nećemo. Sećanje je spomenik, tvrđi i od najtvrđeg kamena. Ono nas stalno podseća da treba da budemo ljudi. A, kao ljudi, mi moramo opraštati, ali ne smemo zaboravljati. Godišnjicu danas obeležavamo dostojanstveno, odlučni u nameri da očuvamo i da dalje gradimo ambijent u kome možemo u miru, slozi i međusobnom uvažavanju, svi zajedno da živimo i da napredujemo. Neka su večni pomen, slava i zahvalnost, svim nevinim žrtvama zloglasne racije i Drugog svetskog rata“, kazala je između ostalog, u svom govoru potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar.

Nakon uvodnih govora, u okviru obeležavanja godišnjice, održana je promocija knjige arhimandrita Jovana Radosavljevića pod nazivom: „Racija i logori u Bačkoj za vreme Drugog svetskog rata“, a zatim i projekcija kratkog dokumentarnog filma „Deca besmrtnosti“, u produkciji Eparhije bačke, koji govori o potresnim događajima za vreme zloglasne racije u Vojvodini, kao i o istorijskoj genezi događaja.

U ime Pokrajinske vlade, događaju je prisustvovao Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za odnose s verskim zajednicama.

Izvor: Brif.rs