Potpisana nova Deklaracija o prijateljstvu Kikinde i Narvika

0
Bolnica VITA Novi Sad

U prisustvu delegacija Skupštine AP Vojvodine i norveške regije Nordland koju su predvodili predstavnici skupština ovih regija Ištvan Pastor i Sonja Stin, gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i zamenik gradonačelnika Narvika Geir-Ketil Hansen potpisali su danas, pola veka nakon što je potpisana prva, novu Deklaraciju o prijateljstvu dva grada.

Prijateljski odnosi između Narvika i Kikinde uspostavljeni su nakon Drugog svetskog rata, pošto su stanovnici ovog norveškog grada pružili pomoć Kikinđanima i ostalim zarobljenicima, koji su internirani u koncentracione logore i prinudni rad na sever Norveške.

U Deklaraciji se navodi da potvrđuju prijateljsku vezu koja će za rezultat imati dalju saradnju dva grada na svim poljima, a ovaj dokument naknadno će usvojiti skupštine Kikinde i Narvika.

Nakon potpisivanja predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da ohrabruje to što sem zajedničke prošlosti, Narvik i Kikinda nameravaju da se usmere i na zajedničke planove u budućnosti.

„Narvik i Kikinda su primer kako u turbulentnim vremenima prijateljske veze među ljudima mogu da opstanu pola veka. Recept za to je zasnivanje saradnje na mladima, njihovoj energiji i inicijativi“, rekao je Pastor i naglasio da će regionalni parlamenti Vojvodine i Nordlanda pružati punu podršku i davati dodatni impuls daljem negovanju i produbljivanju ove saradnje.

Predsednica skupštine regije Nordland Sonja Stin istakla je veliko zadovoljstvo zbog obnavljanja istorijskih i prijateljskih veza dva grada, kao i da te veze postoje i između norveških i gradova i mesta Prokuplje, Gornji Milanovac i Melenci.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i zamenik gradonačelnika Narvika Geir-Ketil Hansen naglasili su da je posebna čast što se novom Deklaracijom, posle 50. godina od potpisivanja prve, obnavlja nešto što su prethodne generacije stvarale i da se ne sme, zarad budućih generacija, dozvoliti da ova priča o prijateljstvu dva naroda ikada padne u zaborav.

U toku današnje posete održani su i sastanci predstavnika gradova Kikinda i Narvik, kao i naselja Melenci i Fauske o daljim mogućnostima saradnje lokalnih samouprava dve regije i projektima koji bi se mogli zajednički realizovati u budućnosti.

Nakon sastanaka, delegacije su položile venac na spomenik građanima Kikinde koji su tokom Drugog svetskog rata internirani u logor Bejfjord kod Narvika.

U današnjem programu učestvovao je i ambasador Norveške u Beogradu Arne Sans Bjernstad, a u delegaciji Skupštine AP Vojvodine, pored predsednika Pastora bili su i potpredsednici Damir Zobenica, Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, predsednik Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Dmitar Stanišić i generalni sekretar Nikola Banjac.