Potpisan sporazum o razvojnom partnerstvu sa UN

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i stalni koordinator UN u Srbiji Karla Robin Herši potpisali su danas Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija za period od 2016. do 2020. godine.

Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i pomoć UN sistema, uključujući 19 agencija, fondova i programa Ujedinjenih nacija, koja je usmerena na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije.

Okvir razvojnog partnerstva je u punoj meri usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Srbije, kao i sa procesom pretpristupnih pregovora Srbije i Evropske unije i Agendom održivog razvoja UN do 2030. godine.

Procenjena vrednost programa aktivnosti za petogodišnji period, na koji se odnosi Okvir razvojnog partnerstva, iznosi 170 miliona dolara.

Sa svojih pet stubova i devet ishoda koji treba da se ostvare do 2020. godine, Okvir razvojnog partnerstva predstavlja svojevrsnu mapu puta za dalje unapređenje dobre uprave i vladavine prava, razvoj socijalnih i ljudskih resursa, ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje.

Izvor: Tanjug