Potpisan sporazum o dualnom obrazovanju za potrebe Vojske Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su danas u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije.

Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja, koji će u budućnosti raditi na održavanju aviona MiG – 29 i novih helikoptera. Reč je o pet zanimanja –„avio-tehničari za vazduhoplovni motor“, „avio-tehničar za elektro-opremu“ i „avio-tehničar za elektronsku opremu“, u domenu održavanja vojnih vazduhoplova, kao i „mehatroničar za radarske sisteme“ i „mehatroničar za raketne sisteme“, za potrebe protivvazduhoplovne odbrane.

Prema rečima ministra Đorđevića, dualno obrazovanje će unaprediti kadar koji dolazi i koji će u narednom periodu završiti školovanje, izražavajući sigurnost da će ti mladi ljudi biti mnogo obučeniji i sposobniji da rade svoje poslove, kako u Ministarstvu odbrane, tako i u našoj namenskoj industriji.

Ukazujući na značaj dualnog obrazovanja, ministar Šarčević istakao da to ministarstvo mora biti partner značajnim procesima koji se odvijaju u našoj zemlji, među kojima je, svakako, razvoj namenske industrije i opremanje vojnog vazduhoplovstva i PVO.

Izvor: Ministarstvo odbrane