Potez Hrvatske ne ide u prilog regionalnoj saradnji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, povodom novih mera Hrvatske prema srpskim proizvodima, da će naša zemlja još jednom pokazati konstruktivnost i tolerantnost, ali da takvo ponašanje neće ignorisati.

Brnabić je, u izjavi novinarima u Podgorici, iznela uverenje da će Srbija uspeti da zaštiti svoje proizvođače i izvoznike, ocenivši da Hrvatska ovim potezom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ona je navela da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična nego kada je odlazila na Samit lidera zemalja zapadnog Balkana u Trstu.

Predsednica Vlade je istakla da će mere koje je uvela Hrvatska sigurno biti tema koju će pokrenuti na radnom delu sastanka, budući da ova odluka Zagreba ne ide u prilog regionalnoj saradnji.

Dve osnovne teme skupa u Trstu bile su infrastrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Formirali smo regionalnu privrednu komoru, pri čemu postoji toliko puno stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali, podsetila je Brnabić.

Ona je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna i fleksibilna i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

Ovo je jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi smo kao Vlada Srbije uputili notu Vladi Hrvatske, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo pitanje odnosi kako bismo imali zajednički nastup u vezi s tim, rekla je premijerka.

Ona je navela da kada neko povuče potez poput ovog koji je preduzela Hrvatska, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji, jer to nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu.

Izvor: Vlada Srbije