Potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Rusijom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom o jačanju ukupnih ekonomskih odnosa dveju zemalja i načinima za povećanje obima robne razmene.

Ljajić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je robna razmena između dve zemlje u prvih pet meseci povećana za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da u Rusiju izvozi čak 815 srpskih kompanija, što je najveći broj do sada.

On je ocenio da postoji prostor za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i da je zbog toga potrebno da se već u septembru nastave pregovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i zemalja Evroazijske unije.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima za stvaranje zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede, koja bi proizvodila u Srbiji, a potom izvozila na rusko i tržišta trećih zemalja.

Čepurin je predložio da tokom jeseni na nekom od brojnih poljoprivrednih sajmova u Rusiji bude organizovan sastanak dobavljača iz naše zemlje sa velikim ruskim distributivnim lancima, kako bi bio povećan broj proizvoda iz Srbije na tržištima Moskve i drugih velikih gradova.

On je ukazao na to da ruski turisti sve češće dolaze u Srbiju i da ih je u prvih pet meseci ove godine bilo za 17 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, uz očekivanje da će taj broj biti povećan uvođenjem avio-linije Niš–Kaluga u septembru.

Izvor: Vlada Srbije