Postupak restitucije u Srbiji uspešan vraćeno 7.000 objekata

0
Bolnica VITA Novi Sad

Postupak restitucije u Srbiji je uspešan i do sada je vraćeno više od 7.000 objekata poslovnog prostora, 25.000 hektara šume, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On je naglasio da nema još mnogo poslovnih objekata i zgrada za vraćanje i da očekuje da će do kraja ove i početkom naredne godine 90 odsto objekata da bude vraćeno.

„Mi nemamo otpor na političkom nivou Vlade Srbije, imamo dobru proceduru, dobre rezultate. Taj dobar duh treba da proširimo tako što ćemo otkloniti prepreke, identifikovati one koji nelegalno koriste imovinu, koji su jer uzurpirali. Ako se proces sprovede do kraja, na dobitku su građani ali i država“, rekao je Sekulić gostujući na Pinku.

Upitan šta će biti sa kafanom „Znak ?“ on je rekao da je doneto rešenje da se kafana vrati starim vlasnicima, ali da su se država i novi vlasnici žalili te da je sada postupak pred drugostepenim sudom.

Govoreći o naslednicima koji imaju prava na vraćanje imovine u postupku restitucije, on je rekao da Srbija ima najliberalniji zakon o nasleđivanju i da su kod nas primenjivani standardi nasleđivanja Hrvatske, polovina ljudi ne bi dobila imovinu kroz restituciju.

Upitan za vraćanje imovine Jevrejima on je rekao da je to nešto drugo i da je oduzeto kao posledica Holokausta, te da je tokom nedavne posete Briselu, gde su svedočili brojni Jevreji sa kakvim se problemima suočavaju u drugim zemljama, moglo da vidi da je Srbija po tom pitanju „poštenija od ostalih“.

Izvor: Tanjug