Poštovati u većoj meri glas roditelja u obrazovnom procesu

0
Bolnica VITA Novi Sad
Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, lokalnih samouprava, nastavnici i roditelji razmenili su na današnjoj konferenciji “Uključenost roditelja u rad škola i predškolskih ustanova“ mišljenja o ulozi roditelja u obrazovnom procesu.

 

Predstavnik Saveta roditelja osnovnih škola Novog Sada Dragana Ćorić izjavila je da je vršnjačko nasilje u školama sve izraženije, dodavši da su, osim fizičkog obračuna, društvene mreže donele neki novi vid nasilja, za koji ni roditelji, a ni škole, možda nisu spremni.

Ćorić je ocenila da se roditelji i nastavnici u školama danas doživljavaju kao suprotstavljene strane, a ne kao saradnici na istom poslu, i podsetila na to da je u Novom Sadu pre četiri godine pokrenuta inicijativa da se saveti roditelja svih osnovnih škola udruže i formiraju veliki gradski savet.

Najveći domet rada tog saveta jeste da je glas roditelja počeo da se čuje i poštuje, navela je ona i dodala da je ostvarena dobra saradnja sa lokalnom samoupravom, da su roditelji videli da postoji mogućnost uticaja, te da se tako promenio odnos samih škola prema roditeljima.

Izvor: Vlada Srbije