Popović: Unapređe odnosa Srbije i Rusije ostaje prioritet

0
Foto: Vlada Srbije
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnologiju Nenad Popović istakao je danas tokom razgovora sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom da unapređenje saradnje dveju zemalja ostaje jedan od prioriteta novoizabrane Vlade Srbije.

Popović je ocenio da su inovacije i tehnologije ključni faktor konkurentnosti, i dodao da će se Srbija, kao što je to najavila predsednik Vlade Ana Brnabić, na svom putu razvoja nacionalne inovacione infrastrukture oslanjati i na znanje i tehnologije iz Rusije.

On je podvukao da je podizanje konkurentnosti nauke, istraživanja i inovacija u funkciji privrednog razvoja jedan od prioritetnih ciljeva Vlade.

Da bi Srbija dostigla države koje su lideri u ovim oblastima, poput zemalja EU, SAD, Rusije i Izraela, moramo puno toga da uradimo, ali najvažnije jeste to što već sada imamo šta da ponudimo – a to je znanje mladih i kreativnih ljudi, naglasio je Popović.

Naš fokus, kako je ukazao, treba da bude na još bržem razvoju kadrovskog potencijala u oblasti inovacija i tehnologija, i to kroz stvaranje preduslova za praktično orijentisane programe na osnovnim akademskim studijama, kao i programe dualnog obrazovanja usmerene na pripremu kadrova u uslovima realne proizvodnje.

Takvi programi se već sprovode u Ruskoj Federaciji, podsetio je Popović, dodavši da će jedan od glavnih zadataka njegovog kabineta biti stvaranje ambijenta za privlačenje i ohrabrivanje stranih investicija u istraživanje, razvoj i tehnološke start apove, što je generator novih radnih mesta.

Čepurin je čestitao Popoviću izbor na novu funkciju, i izrazio nadu da će sa te pozicije još snažnije nastaviti da doprinosi razvoju najboljih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Rusije.

Izvor: Vlada Srbije