Pomen žrtvama Oluje u Crkvi svetog Marka

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pomen žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ biće održan danas, 5. avgusta, u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije.

Kako se u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije precizira tokom „Oluje“ je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo, ili se vodi kao nestalo, više od 2.000 ljudi. 

Uprkos tome što je od sukoba prošlo više od dve decenije, pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu nisu dali rezultata, pa Hrvatska 4. avgust slavi kao dan pobede, dok Srbi žale za izgubljenim domovima i životima. Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a Hrvatska čini sve da se on nikad i ne desi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam“, navodi se u saopštenju.

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije izrazio je zahvalnost međunarodnim organizacijama, bilateralnim donatorima i Delegaciji EU u Srbiji na uloženim sredstvima koja su doprinela poboljšanju života izbeglica i zatvaranje kolektivnih centara.

Danas će se u Srbiji u podne oglasiti sirene u znak sećanja na stradanje i progon Srba u akciji Oluja

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba u oružanoj akciji „Oluja“, danas će se u Srbiji u podne oglasiti sirene.

Biće emitovan jednoličan zvuk za prestanak opasnosti, u trajanju od 60 sekundi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 Izvor: informer.rs