Politička stabilnost presudna za strane investitore

0
Bolnica VITA Novi Sad

Srbija je šesta zemlja u Evropi po broju novootvorenih radnih mesta u direktnim stranim investicijama, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je za dolazak stranih investicija najvažnije politička stabilnost i poslovna klima.

„Politička stabilnost je presudna za dolazak stranih investitiora, na koji način se vlada odnosi prema investitorima. Njima je važna poslovna klima, kakvo je okruženje u kome posluju, da mogu da nađu dobre ljude da rade kompleksne poslove“, pojasnio je Čadež.

On je gostujući na RTS rekao da je u prva četiri meseca ove godine kroz strane investicije ugovoreno otvaranje više radnih mesta nego u celoj 2015. godini.

Tokom 2016. godine otvoreno je, kako kaže, oko 16.000 radnih mesta, a ove godine će biti više od 22.000 radnih mesta na osnovu onoga što je do sada ugovoreno.

„Samo ta činjenica govori koliko se intenzivno radilo i kako investitori vide Srbiju.

Najbolji primer je firma Kontinental koja je odlučila da svoj razvojni- istraživački centar preseli u Srbiju“, pojašnjava on.

Seljenje razvojnog centra u Srbiju, dodaje, govori da je u našoj zemlji našla znanje, kompetentnost i dobru investicionu klimu, da može da razvija svoje proizvode.

Kontinental je o seljenju u Srbiju počeo da razmišlja pre tri godine, a odgovorna politika, odnos prema privredi doprineli su, kako kaže, da projekat realizuje sada.

Dijalog sa nemačkim privrednicima biće nastavljen danas i sutra. za danas je najavljen okrugli sto o Berlinskom procesu, dok su za sutra planirani Dani dobavljača zemalja regiona.

Izvor: Tanjug