Pokrajinska vlada podržava obnovu i zaštitu najvrednije srpske kulturne baštine

0

Pokrajinska vlada odobrila je sredstva za zaštitu nekoliko objekata koji spadaju u red najvrednijeg srpskog kulturnog nasleđa u zemlji, kao i za čuvanje i obnovu srpskog spomeničkog nasleđa u inostranstvu. Time se uključila u kapitalne nacionalne projekte kojima se obnavljaju najreprezentativniji i najznačajniji kulturni i verski spomenici, s ciljem njihove zaštite, ali i obezbeđivanja uslova za njihovo održivo korišćenje i trajanje.

Administracija Pokrajinske vlade usmerila je sedam miliona dinara za obnovu sale Sinodika manastira Hilandara. To je veoma značajan objekat u manastirskom kompleksu, koji se nalazi u okviru Konaka iz 1814. godine, namenjenom za posebne svečane i reprezentativne skupove i događaje. Zajedno sa ostatkom Konaka iz 1814. godine i drugim objektima na severnom delu manastira, ovaj prostor u potpunosti je izgoreo u požaru. Uređenjem sale Sinodika, završiće se celokupna obnova severnog dela manastira, čime će u potpunosti biti vraćen u funkciju.

Takođe, sredstvima iz pokrajinskog budzeta u visini od oko sedam milona dinara, finansiraće se konzervatorsko-restauratorski radovi značajnog i složenog projekta u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, na Narodnoj trpezariji s Memorijalnim centrom Kraljevog konaka , tačnije spomen-soba ktitora Kralja Petra I. Biće izvedeni i radovi na tavanici i podu objekata, termoizolacioni i zidarsko-molerski radovi, elektroinstalacioni i mašinski radovi, kao i uređenje sanitarnog čvora i kupatila u ovom delu konaka.

Do kraja godine, realizovaće se i prva faza projekta obnove Hrama Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici. Izradu projektne dokumentacije, nabavku materijala, izradu i ugradnju prozora na brodu crkve i zvoniku, zatim radove na rekonstrukciji unutrašnjih elektroinstalacija i dekorativnom spoljnom osvetljenju, radove na mermernom podu i grejanju crkve, kao i konzervatorsko-restauratorske radove na zidnim slikama i zidnoj dekoraciji, ikonostasu, pevnici i tronovima, Pokrajinska vlada podržaće sa devet milona dinara.

Svi projekti su podržani sredstvima iz budzeta Autonomne pokrajine Vojvodine a u realizaciji planiranoj u drugoj polovini godine, shodno zakonu, učestvovaće eksperti teritorijalno nadležnih zavoda za zaštitu spomenika kulture, čime će biti obezbeđeno poštovanje svih zahteva domaćih i međunarodnih standarda u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Izvor: Brif.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.