Pokrajinska vlada na današnjoj sednici analizirala rad lokalnih samouprava

0

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici analizirala rad lokalnih samouprava sa stanovišta njihove efikasnosti za profesionalno pružanje usluga građanima, kao i njihove spremnosti za sprovođenje projekata kojima se obezbeđuje ekonomski razvoj, na osnovu materijala koji je pripremio Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Na sednici je konstatovano da su kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (LER) organizovane u okviru opštinskih i gradskih uprava, uglavnom sa visokoobrazovanim kadrovima, pružile kvalitetniji rad u odnosu na prethodni period, što za rezultat ima veći broj pripremljenih i realizovanih projekata iz skoro svih oblasti iz izvornog delokruga opštine.

U većini jedinica lokalne samouprave mesne kancelarije su umrežene i informatički povezane sa opštinskim upravama, što je dobar put približavanja elektronske lokalne administracije građanima svakog naseljenog mesta i preduslov efikasnom pružanju usluga građanima u mestu stanovanja.

U 36 opština i gradova na teritoriji Vojvodine uveden je standard pružanja svih usluga građanima, kao i prijem i pružanje dokumenta na jednom mestu, kroz osnivanje uslužnih centara i građani su zadovoljni njihovim radom.

mi

Međutim, pružanje usluga „sistemom 48“, odnosno pružanjem odgovora na zahteve u roku od 48 sati, nije opravdalo svrhu uvođenja. Naime, ovaj sistem je uveden u 35 jedinica lokalne samouprave, ali funkcioniše samo u 10 lokalnih samouprava. Razlozi nekorišćenja su nezainteresovanost građana za korišćenje ponuđenih usluga, kao i tehničke prirode, što postavlja pitanje odgovornosti lokalnih samouprava koje su za uvođenje ovog projekta dobile sredstva iz budzeta Pokrajine.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.