Pohvale eksperata Evropske komisije za projekat Novi Sad 2021

0
grad kulture

Panel eksperata Evropske komisije je pozdravio napredak projekta Novi Sad 2021, od osvajanja titule do danas, naglasivši da su izgrađeni snažni temelji koji su suštinski važni za realizaciju ovako važnog i složenog projekta, piše Novosadska TV.

Osnivanje Fondacije, stabilan finansijski okvir, izgradnja kulture dijaloga i učešća građana, dobar razvoj infrastrukture, kao i formiranje servisa volontera, samo su neki od vidljivih koraka koje su panelisti EU komisije pozitivno ocenili.

Istog dana kada su zvanično objavljene pohvale i preporuke Panela eksperata, predstavnici Fondacije Novi Sad 2021 – evropska prestonica kulture izvestili su o tome stručnu javnost na Forumu kulture odgovarajući na njihova pitanja.

„Još od procesa kandidature, verujemo da ovaj projekat pripada svim Novosađanima, dok je tim Fondacije delegiran da ga realizuje. Otuda i želja, iako ne i obaveza, da se javnosti prezentuju rezultati rada i preporuke komisije, baš na Forumu kulture, koji je i sam doprineo razvoju kulture dijaloga. Na ovaj način naglašavamo i značaj sačinjene Strategije razvoja kulture i pratećeg akcionog plana, jer su sve to procesi promena koje smo započeli sa osvajanjem titule Evropske prestonice kulture’’ istakao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021 EPK. Milenković je dodao i da smo sa 60 preporuka nakon usvajanja pobedničke aplikacije formulara, posle prvog izveštaja o radu došli na samo 12 preporuka za dalji razvoj projekta u saradnji sa Evropskom komisijom.

Vuk Radulović, šef sektora međunarodne saradnje u Fondaciji, objasnio je da se preporuke najviše odnose na razvoj programa: ’’Ono što nam predstoji jeste još preciznije definisanje programa, što se i očekuje od novoizabranog programskog i umetničkog direktora’’. Radulović je zatimukratko izneo preporuke koje su se odnosile na: povezivanje različitih institucija – međusektorsku saradnju, uključivanje što većeg broja aktera kulture u realizaciju projekta i rad na razvoju publike; saradnju sa Univerzitetom i školama u Novom Sadu; još snažnije povećanje vidljivosti i razumevanja projekata, kao i razvoja kriterijuma usmerenih ka selekciji projekata za realizaciju. Naglašeno je i da je potreban dalji razvoj evropske dimenzije programa, koji podrazumeva široku viziju u pogledu različitih partnera, metoda i razmena. Ovo se najviše očekuje kroz saradnju sa ostalim gradovima prestonicama u regiji.

Lazar Jovanov šef sektora za participaciju i edukaciju, predstavio je rezultate započete komunikacije sa institucijama kulture i najavio dinamiku aktivnosti usmerenih na podizanje kapaciteta, izražavajući zadovoljstvo njihovom spremnošću za saradnju.

Ovo je prvi od tri monitoring panela koji će biti održani u cilju daljeg razvoja i ocene napretka realizacije projekta Novi Sad 2021 EPK.

Izvor: Novosadska TV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.