Podrška osobama sa invaliditetom zbog višestruke diskriminacije

0
Zorana Mihajlović ocenila je danas da su žene i devojčice sa invaliditetom u većem riziku od nasilja, zanemarivanja i eksploatacije, kako zbog svog pola, tako i zbog invaliditeta.
Mihajlović je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakla da su žene sa invaliditetom, takođe, u dvostruko većem riziku da budu žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja i nasilja od strane intimnog partnera, i da spadaju u ranjivu, višestruko diskriminisanu grupu.

Mi smo to, kako je naglasila, prepoznali i posebnu pažnju u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost i Akcionom planu posvetili smo upravo njima, i to kroz unapređenje reproduktivnog zdravlja, mogućnost zaposlenja i većeg učešća u političkom i javnom životu, svesni činjenice da su u većem riziku od ostatka populacije.

Ona je navela i da je ministarstvo koje vodi, u Zakonu o planiranju i izgradnji poseban akcenat stavio na propisivanje standarda pristupačnosti u koje spadaju obavezne tehničke mere, standardi i uslovi projektovanja, planiranja i izgradnje, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

U cilju poštovanja odredbe Konvencije o pravima osoba sa inavliditetom, Zakonom o planiranju i izgradnji određuje se obaveza nesmetanog kretanja i pristupa osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama, te se u tom smislu propisuje da zgrade javne i poslovne namene, kao i drugi objekti, kao što su ulice, trgovi i parkovi, moraju biti projektovani, građeni i održavani tako da svim korisnicima, a naročito osobama sa invaliditetom omogućavaju nesmetan pristup, kretanje i boravak, napomenula je Mihajlović.

Izvor: Vlada Srbije
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.