Podrška Nemačke za unapređenje državne uprave u Srbiji

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas potpisan Sporazum o sprovođenju projekta „Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji“ između tog ministarstva i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

 

Brnabić je istakla da će to omogućiti punu implementaciju Zakona o opštem upravnom postupku, dodavši da je vrednost projekta 1,5 miliona evra, a da on podržava realizaciju još dva projekta, čije će sprovođenje početi uskoro.

Reč je, kako je navela, o projektu edukacije državnih službenika i projektu implementacije softvera koji povezuje šest najvećih institucija u Srbiji.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da Nemačka od 2000. godine učestvuje u reformama u Srbiji sa podrškom od približno 1,6 milijardi evra, a iznos od 1,5 miliona evra, koji je predviđen ovim sporazumom, biće povećan u narednom periodu.

Projekat koji sprovode Ministarstvo i GIZ ima za cilj da se poboljšaju uslovi za poštovanje pravila efikasnosti državne uprave kroz tri oblasti.

U pitanju je harmonizacija propisa sa Zakonom o opštem upravnom postupku, podrška razvoja radnih alata za upravljanje učinkom i podrška podizanju kapaciteta državnih institucija u kreiranju politika uključujući rodnu ravnopravnost.

Izvor: Vlada Srbije