Podrška Ministarstva Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i istakao da je reč o brendu Srbije i važnom izvoznom proizvodu.
Govoreći o radu ove naučnoistraživačke ustanove, Jan Turan, direktor Instituta, je rekao da se ustanova finansira pre svega posredstvom tržišta, semenske proizvodnje, čak 95 odsto, dok ostalih 5 odsto čini projektno finansiranje od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pokrajinskog Sektretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Pokrajinski sektretar Zoran Milošević ukazao je da je rad Insituta za ratarstvo i povrtarstvo putokaz za mnoge, jer oni rade na primenjenim istraživanjima fokusiranim na tržište, i predstavljaju brend sa ogromnim izvovznim potencijalnom. Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica govorio je o višedecenijskoj saradnji tog fakulteta i Instituta, sa akcentom na saradnji u oblasti stručne prakse.
Na sastanku je od resornog ministasrtva zatražena podrška kako bi zamljište koje Institut koristi za semensku proizvodnju bilo izuzeto od zakupa na duži rok, kao i molba za podršku za sticanje statusa institucije od nacionalnog značaja. Ministar je istakao razvoj ovog Instituta veoma važan i da će Ministarstvo dati maksimalnu podršku.