Podrška Japana Srbiji na putu ka EU

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Japana u Srbiji Đuići Takaharom o bilateralnim odnosima dveju država, posebno u kontekstu donatorske i razvojne pomoći Japana.

Na sastanku je bilo reči i o procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim aktuelnim temama.

Joksimović je, izrazivši zahvalnost Vladi Japana na permanentnoj donatorskoj pomoći Srbiji, posebno tokom poplava i migrantske krize, istakla da je to potvrda činjenice da je Japan jedan od najaktivnijih razvojnih partnera naše zemlje.

Takahara je naglasio da Japan podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, jer se primenom evropskih normi stvara ambijent koji potencijalnim investitorima, ali ne samo iz EU, već i iz šire međunarodne zajednice, garantuje sigurnost, što je preduslov razvoja i unapređenja ekonomske saradnje.

On je ukazao i na to da Japan smatra da je Srbija – po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država jugoistočne Evrope.

Joksimović i Takahara su, kada su u pitanju privredna saradnja i investicije, potvrdili zadovoljstvo razvojem projekata koji će omogućiti veće upošljavanje kvalitetne radne snage, što će se odraziti na ukupan razvoj Srbije.

Izvor: Vlada Srbije