Podrška Italije evropskom putu Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Anđelina Alfana, koji boravi u poseti našoj zemlji.

U razgovoru je konstatovan visok nivo bilateralnih odnosa, koje karakteriše intenzivan politički dijalog, veoma razvijena ekonomska saradnja i veliko prisustvo italijanskih investicija u Srbiji.

Takođe, ukazano je na to da bi do kraja godine trebalo da se održi zajednička sednica vlada Srbije i Italije, a obostrano je iskazan interes za nastavak trilateralne saradnje na nivou ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Albanije.

Posebna pažnja tokom susreta posvećena je aktuelnom predsedavanju Italije Berlinskom procesu i pripremama za Samit EU – zapadni Balkan, koji će biti održan 12. jula u Trstu.

Dačić je iskazao posebnu zahvalnost Italiji na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU, i naglasio važnost posvećenosti sa kojom Italija pristupa regionu jugoistočne Evrope, što potvrđuje i svojim angažovanim delovanjem kao ovogodišnji predsedavajući Berlinskom procesu.

Alfano je, naglasivši da će Italija nastaviti da podržava evropski put Srbije budući da je to mesto koje Srbiji prirodno pripada, pohvalio reforme i rezultate koje naša zemlja ostvaruje u evrointegracionim procesima.

On je, takođe, uputio poziv prvom potpredsedniku Vlade Srbije za uzvratnu posetu Republici Italiji.

Dačić i Alfano su potpisali Memorandum o saradnji između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije u oblasti rada dvojezičnih srpsko-italijanskih odeljenja u Srbiji.

Tom prilikom je ocenjeno da je potpisivanjem ovog bilateralnog dokumenta učinjen još jedan važan korak napred na planu kulturno-prosvetne saradnje i približavanja Italije i Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Vlada Srbije