Podrška Austrije procesu evropskih integracija i regionalnoj saradnji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Beč godinama pruža snažnu podršku daljem priključivanju Srbije EU kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, istaknuto je na konferenciji „Austria Connect 2017“ koja je održana u Beogradu.

Važno je da se pošalje poruka austrijskim privrednicima o ulozi i podršci privrednih komora na jačanju i unapređenju saradnje privatnog sektora u regionu, rekao je Marko Čadež.

“Napravili smo Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) koji čine privredne komore i u njemu zajedno predstavljamo više od pola miliona preduzeća u regionu. Samo u poslednjem kvartalu protekle godine imali smo više od 2.000 B2B sastanaka, koje smo organizovali”, rekao je Čadež.

Predsednik PKS najavio je da će u Trstu biti otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma. “Sekretarijat će se baviti povezivanjem poslovnih zajednica bez ulaženja u političke procese, a sve kako bismo našim vladama dali savete, šta je to potrebno konkretno uraditi u vezi sertifikata, carinskih procedura, priznavanja laboratorijskih nalaza i slično. Dakle, savete u vezi svih onih malih stvari koje na kraju čine tržište ili ekonomsku regiju”, rekao je Čadež.

Čadež je podsetio na online investicionu platformu, projekat na kome PKS intenzivno radi, u okviru koga će na jednom mestu biti pregled celokupne dokumentacije potrebne privrednicima iz inostranstva radi ugovaranja poslova sa preduzećima u Srbiji i regionu.

Izvor: pks.rs