Podrška Austrije evropskom putu Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i vicekancelar i ministar pravde Republike Austrije Volfgang Brandšteter ocenili su u današnjem razgovoru da su odnosi Srbije i Austrije veoma dobri i da ih treba dalje razvijati u interesu čitave Evrope.

Vicekancelar Brandšteter pohvalio je napredak Srbije u ekonomskim reformama i ponovio podršku Austrije Srbiji u evropskim integracijama.

On je istakao da je u interesu svih članica da Evropska unija što brže ojača i da Srbija što pre postane njen deo.

Brandšteter je istakao da je veoma važno za Srbiju da nastavi sprovođenje neophodnih reformi u oblastima u kojima je to potrebno, pre svega u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Takođe, vicekancelar Austrije je najavio da će upravo vladavina prava biti prioritet Austrije tokom predsedavanja Savetu EU naredne godine.

Premijerka Brnabić saopštila je da strateški pravci nove Vlade i dalje ostaju ekonomska stabilnost, vladavina prava i efikasnije sudstvo, regionalna stabilnost i evropske integracije Srbije.

Ona je istakla da eUprava ostaje njen prioritet kao predsednice Vlade.

Brnabić je izrazila zahvalnost Vladi Austrije na podršci u oblasti e-pravosuđa, i najavila da će Srbija u što skorijem periodu krenuti sa implementacijom u ovoj oblasti.

Sagovornici su se složili da je veoma važno zajednički raditi na suzbijanju sajber kriminala i da je neophodno zajednički koordinisati aktivnosti na nivou Evrope.

Vicekancelar Brandšteter izvestio je premijerku Brnabić o tome da Austrija naredne godine obeležava završetak Prvog svetskog rata i pozvao Srbiju da se uključi u obeležavanje ovog, za Evropu, veoma važnog datuma.

Izvor: Vlada Srbije