Počela izgradnja stanova za izbeglice u Kruševcu

0
Bolnica VITA Novi Sad
Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Kruševcu da je realizacija stambenih rešenja za izbeglice u Srbiji kroz Regionalni stambeni program u punom zamahu ovog proleća.
Zvanični sajt Vlade Srbije prenosi u celosti obraćanje Ivice Dačića na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u pomenutom gradu, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:

„Uvaženi gosti,
Prijatelji Regionalnog stambenog programa,

Realizacija stambenih rešenja za izbeglice u Srbiji kroz Regionalni stambeni program u punom je zamahu ovog proleća. Naši česti susreti govore o velikoj dinamici i ostvarenom napretku, kao i da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu pronaći rešenja za potrebe izbeglih.

Pre samo dve nedelje učestvovao sam u polaganju kamena temeljca za izgradnju 40 stanova u Sremskoj Mitrovici, a juče je u Skupštini grada Beograda uručeno 49 ugovora za izgradnju montažnih kuća za korisnike koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda.

Danas postavljamo još jedan kamen temeljac za izgradnju 20 stanova u Kruševcu, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa. Zadovoljstvo je videti da je taj program zaživeo, da se radi i gradi punom parom i to po celoj Srbiji, što nam je veoma važno.

Sve što sam pre dve nedelje rekao važi i danas. Realizacija Regionalnog stambenog programa je dug proces, koji nije uvek bio lak, ali za sve nas koji smo uključeni u njegovu realizaciju nema lepšeg osećaja nego videti konkretne rezultate u njegovoj primeni i radost na licima korisnika, koji će uskoro biti u svojim novim domovima i započeti jedno novo životno poglavlje.

I te kako imamo razloga za ponos, jer se pored izgradnje stanova i nabavke montažnih kuća, intenzivno sprovode javne nabavke za građevinski materijal, pa se tako očekuje da 303 porodice u okviru trećeg potprojekta dobiju građevinski materijal u toku ove građevinske sezone.

Gradnja 235 stanova u beogradskom naselju Ovča, za koji smo položili kamen temeljac u junu prošle godine, ide ispred roka.

Što se tiče stanova u Kruševcu, reč je o stanovima za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji se dodeljuju u zakup sa mogućnošću otkupa, prema Zakonu o izbeglicama.

Rok za završetak gradnje prema ugovoru je februar 2018. godine. Želeo bih da zahvalim pre svega gradu Kruševcu i opštinama širom Srbije koje su uključene u realizaciju pomenutog programa na posvećenosti, kao i krajnjim korisnicima na strpljenju i istrajnosti.

Želimo da vam bar na neki način nadomestimo ono što ste izgubili, da vam povratimo veru u sigurnu budućnost i obezbedimo zaštitu kao građanima Republike Srbije.

Uskoro i u Paraćinu počinje izgradnja zgrade sa 20 stambenih jedinica, koje se grade u okviru istog, drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa.

Do kraja maja, kao što sam već najavio u Sremskoj Mitrovici, počeće izgradnja zgrada sa po 20 stanova u još dva grada – Vršcu i Prokuplju.

Izgradnja stanova u okviru ovog potprojekta očekuje se u još četiri opštine – Bajinoj Bašti, Šidu, Šapcu i Kikindi.

Ne znam da li ću biti u mogućnosti da se odazovem pozivu da u svakoj od ovih opština položim kamen temeljac, ali to ne umanjuje značaj koji pridajem svakom rešenju i svakom korisniku Regionalnog stambenog programa.

Pored ovakve statistike, reči su suvišne, jer ona najbolje govori o postignutim rezultatima. Zato bih želeo još jednom da zahvalim nadležnim institucijama na centralnom i lokalnom nivou, koje uspešno koordinira Komesarijat za izbeglice i migracije, jer svojim trudom i posvećenošću, energijom i verom u ono što rade, doprinose uspehu pomenutog programa i njegov su nezaobilazni deo.

Važnu ulogu u ostvarivanju ovog programa imaju jedinice lokalne samouprave, koje su pokazale spremnost i inicijativu da učestvuju i zahvaljujem im se na tome.

Ovo je posebno važno kada se ima u vidu da se većina izbeglih lica odlučila za trajnu integraciju u Republici Srbiji, jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porekla.

Dosadašnja saradnja sa državama partnerima u realizaciji Programa, predstavlja značajnu prekretnicu u odnosima u regionu, ali na tom putu sve države moraju podjednako ispunjavati svoje obaveze u pogledu trajnih rešenja za izbeglice.

Izvor: Vlada Srbije