Počast srpskim i grčkim borcima stradalim u Prvom svetskom ratu

0
Foto: minrzs.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je u Pirotu srpsko-grčku komemorativnu svečanost posvećenu stradalim borcima u Prvom svetskom ratu.

Ministar Đorđević rekao je da Republiku Srbiju i Helensku Republiku vezuju brojni istorijski događaji kroz koje se steklo međusobno poverenje i iskreno prijateljstvo dve države i naših naroda.

„Srbi i Grci su oduvek saveznici i nikada neprijatelji. U najtežim vremenima, u vreme rata i u vreme mira, bili smo jedni uz druge“, rekao je ministar i naglasio da veze između naših naroda jačaju i brojni stradali heroji, koji su svoj večni mir našli u Grčkoj i Srbiji.

Na jedinom Grčkom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata u Pirotu, sahranjeno je 358 grčkih vojnika i oficira, a tu se nalazi i spomenik podignut u čast 7.610 poginulih Piroćanaca, koji su položili svoje živote za život svojih potomaka i budućnost Srbije.

Vence su pored predstavnika resornog ministarstva položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Ambasade Kipra i udruženja građana koji neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Đorđević je istakao da Srbija i Grčka brinu o dostojanstvenom čuvanju uspomene na podnetu žrtvu stradalih heroja, a lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sećanje na njih izbledi.

„Zbog njih smo danas ovde, jer smo zahvalni našim slavnim precima koji su nam podarili slobodu i budućnost potonjim generacijama. Čuvamo naše zajedničke običaje i negujemo tradiciju, jer znamo da je to zalog za bolju budućnost i zajednički život“, rekao je ministar.

Ministar Đorđević zahvalio je Grčkoj na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na nepriznavanju nelegalno i neligitimno samoproglašene nezavisnosti naše južne autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

Izvor: minrzs.gov.rs