Poboljšani uslovi poslovanja u Srbiji

0
Foto: pixabay

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da Vlada i privreda mogu biti ponosne na poboljšanje uslova poslovanja kad je reč o izdavanju građevinskih dozvola i radu inspekcijskih službi, a da će se u narednom periodu raditi na smanjenju parafiskalnih nameta i  dostupnosti finansiranja.

“Za sedam godina, koliko se radi anketa, sve vreme imamo pozitivan trend, što pokazuje da se u Srbiji stvaraju povoljni uslovi za razvoj malih i srednjih preduzeća i povećanje zaposlenosti. Posebno smo ponosni na to kako privreda vidi reformu građevinskih dozvola i ocenjuje rad inspekcijskih službi, ali postoje oblasti u kojima možemo još da napredujemo”, rekla je Mihajlovićeva na predstavljanju “Ankete 1.000 preduzeća”, koju sprovodi Projekat za bolje uslove poslovanja USAID-a.

U narednom periodu, kako je navela, cilj će biti da se poveća efikasnost u oblasti katastra, kroz reformu katastra, da se više radi na ukidanju parafiskalnih nameta na koje ukazuje cela privreda, kao i na lakšoj dostupnosti izvora finansiranja, posebno za mala preduzeća, srednja preduzeća i preduzeća čiji su vlasnici žene.

“Ako smo pokazali da Srbija može da napreduje i u onim oblastima za koje su mnogi mislili da to nije moguće, kao što su e-dozvole, onda sam sigurna da možemo da, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, nađemo rešenje i za problem finansiranja”, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da treba nastaviti sa sprovođenjem ankete, u saradnji sa PKS, jer se to pokazalo kao dobra metodologija da se vidi koji su najveći problemi privrede.

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da je najveća prednost „Ankete 1.000 preduzeća“ u tome da preduzetnici imaju priliku da sami kažu koji su najveći problemi s kojima se suočavaju, umesto da neko drugi daje predloge umesto njih.

“Za sedam godina postignut je značajan napredak u uslovima poslovanja, na primer, danas se na papirologiju troši tri puta manje vremena. Rezultati ankete pokazuju da postoji značajan optimizam među preduzetnicima kad je reč o budućnosti, povećanju broja zaposlenih, ostvarivanju profita”, rekao je Skat, i dodao da je  napredak u uslovima poslovanja potvrđen i poboljšanjem ekonomskih pokazatelja Srbije i rejtingom na Duing biznis listi Svetske banke.

“Ponosni smo na to što smo podržavali reforme koje je Vlada Srbije sprovodila u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, kao što je reforma izdavanja građevinskih dozvola, koju je predvodila potpredsednica Mihajlović”, rekao je Skat. On je dodao da su u mnogim oblastima prepreke značajno manje nego pre sedam godina i da je potrebno nastaviti sa unapređenjem uslova poslovanja u oblastima kao što su dostupnost izvora finansiranja i poreska administracija.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da je Vlada pokazala da ima sluha za sugestije privrede i da anketa pokazuje dosta pozitivnih pomaka, naročito u oblasti građevinskih dozvola, spoljnotrgovinskih i carinskih procedura.

“U svim oblastima u kojima se državna uprava trudila da ukine papirne forme i omogući digitalnu razmenu podataka napravljen je izuzetan napredak”, rekao je Čadež. On je dodao da je za Privrednu komoru Srbije „Anketa 1.000 preduzeća“ “udžbenik” na osnovu kog se predlažu programi za podršku privredi.

Izvor: mgsi.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.