Pismo Evropskoj komisiji sledeće nedelje

1
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da će pismo Evropskoj komisiji, u vezi sa njenim stavom da se slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti, predati sledeće nedelje predsednica Vlade Ana Brnabić prilikom posete Briselu.

Kuburović je gostujući na TV Pink navela da je određen tim koji učestvuje u pisanju pisma, kao i da je više ministara uključeno.

Pored toga što očekujemo da nam se da odgovor na ova pitanja, Srbija će izložiti i hronologiju dešavanja i postupka delovanja na Kosovu i Metohiji, tako da verujemo da će pismo biti potkrepljeno argumentima i činjenicama, na koje takođe zahtevamo da dobijemo argumentovane odgovore, rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije očekuje da dobije odgovore na pitanja, kako to da važe dvostruki aršini i standardi, zašto se ne priznaje integritet i suverenitet Republike Srbije, te kako može da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Ona je podsetila da je na Kosovu, za razliku od Katalonije, gde je održan referendum i gde su se građani mogli da se izjasne da li žele da ostanu ili ne u okviru Španije, bila potpuno drugačija situacija jer je nezavisnost Kosova jednostrano proglasila pokrajinska skupština.

Takođe, ministar pravde je istakla da su izrečene i neistine, da je nezavisnost Kosova potvrđena nekim međunarodnim aktima, aktima UN i podseća da je položaj i status Kosova regulisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ta rezolucija upravo pominje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i da je Kosovo priznato na taj način, danas bi bilo članica UN, rekla je ministar pravde.

Kuburović je podsetila da se svaka tri meseca podnose se izveštaji UNMIK-a Savetu bezbednosti UN, gde se govori o stanju na Kosovu i Metohiji.

Samim tim što Kosovo nije dobilo mogućnost da postane članica Interpola i Uneska, govori o tome da se možda menja i slika i predstava u svetu i drago mi je što je i predsednik Češke Miloš Zeman reagovao, rekla je Kuburović.

S druge strane, smatra Kuburović, postavlja se i pitanje neutralnosti EU, koja bi trebalo da bude neutralna kada je u pitanju Kosovo i Metohija, s obzirom na to da pet članica EU nije priznalo nezavisnost, a Srbija duguje veliku zahvalnost tim povodom Španiji, Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj.

Izvor: Vlada Srbije

1 KOMENTAR

  1. Pismo Evropskoj komisiji, koliko ga dugo pišu premijer(ka) i predsednik, prerasće u roman. Činovnici Evropske komisije treba i da ga pročitaju i da ga shvate kako valja.

POSTAVI ODGOVOR