Otvoreni sajam obrazovanja, salon knjiga i izložba umetnosti

0
Bolnica VITA Novi Sad

Svečanom otvaranju 12. međunarodnog sajma obrazovanja “Putokazi“, 23. međunarodnog salona knjiga i 22. međunarodne izložbe umetnosti “Art Ekspo“ prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Pokrajinske vlade prof. dr Zoran Milošević, potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, a manifestacije je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je veliko prisustvo mladih dokaz da je sajam dobro osmišljen, i da nije čudno što je domaćin ovakvih događaja grad koji nosi titule Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope.

– Moj utisak je da je na ovom sajmu jasno iskazana veza između obrazovanja i privrede, koja je neophodna ukoliko želimo da Srbija snažnim koracima ide napred i da se razvija. Drago mi je što ovde vidim velike investitore koji su nedavno došli u Novi Sad, i nadam se da će oni poslužiti kao primer drugim kompanijama da prate aktivnosti republičke i pokrajinske vlade, resornih ministarstava i sekretarijata u ovim oblastima, a Grad će nastaviti da podržava ovakve projekte – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalja Njilaša sekretarijat je izdvojio 2,5 miliona dinara kako bi učenici 67 srednjih škola iz Vojvodine posetili sajam. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da visoko obrazovanje treba upodobiti sa društvenim ciljevima, i da u kreiranju podsticajnog okruženja za mlade taj sekretarijat poklanja posebnu pažnju dualnom obrazovanju. O tom konceptu govorio je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naglašavajući da je glavni cilj dualnog obrazovanja zapošljavanje mladih i sprečavanje njihovog odlaska u inostranstvo. On je takođe ocenio da je sve veća zaintersovanost kompanija za saradnju, jer, pored aspekta “teorija-praksa“, koncept dualnog obrazovanja povezuje privredu sa naučno-istraživačkom delatnošću.

Na salonu knjiga, izložbi “Art ekspo“, sajmu obrazovanja i konferenciji “BlogOpen-BlogNext“ predstaviće se oko 150 izlagača. Prateći program broji više od 100 dešavanja, a za posetioce je ulaz besplatan. Manifestacije traju od 6. do 12. marta u hali Master, Auli i Kongresnom centru Novosadskog sajma, a radno vreme je od 10 do 19 časova.

Izvor: Brif.rs