Otvorena Međunarodna konferencija o mogućnostima u prekograničnoj saradnji

0
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

U organizaciji Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu (CESCI Balkans), u Skupštini AP Vojvodine danas se održava Međunarodna konferencija „Nove mogućnosti u prekograničnoj saradnji“, navedeno je u saopštenju.

Direktor CESCI Balkans Ervin Eros naglasio je da je konferencija fokusirana na temu pravne pristupačnosti Srbije kao dela Evropske grupacije za teritorijalnu saradnju (EGTC) i Grupacije za evropsku saradnju (EGC), a da učestvuju predstavnici Saveta Evrope, Komiteta evropskih regija, Asocijacije evropskih pograničnih regiona, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde Mađarske, nadležnih ministarstava Republike Srbije, predstavnici Pokrajinske vlade i Skupštine APV.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor istakao je kao veoma važno to što je Narodna skupština Republike Srbije, početkom februara 2016. godine, donela Zakon o potvrđivanju Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti, poznatu kao Madridska okvirna konvencija.

Foto: skupstinavojvodine.gov.rs
Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

 

U preambuli ove Konvencije kao prioritetne oblasti saradnje navode se regionalni, urbani, ruralni razvoj, zaštita životne sredine, poboljšanje javnih usluga i uzajamna pomoć u vanrednim situacijama. Radi se o praktičnim ciljevima, čije ostvarivanje donosi boljitak za građane“, istakao je Pastor i dodao da ova Konvencija predstavlja i okvir za uspostavljanje i jačanje bilateralnih i trilateralnih oblika saradnje.

Predsednik Pastor je istakao i da bi, kao naredni korak, trebalo usvojiti zakonsku regulativu kompatibilnu Konvenciji, koja bi postala deo našeg pravnog sistema, utvrdila pravo lokalnih vlasti da učestvuju u prekograničnim projektima i obezbedila mogućnost finansiranja realizacije ovih projekata.

Hajnalka Juhas, šef kabineta ministra pravosuđa Mađarske, navela je da ovakve konferencije doprinose podizanju svesti o važnosti i značaju prekogranične saradnje. Ona je istakla da je Mađarska bila među prvim zemljama Evropske unije koja se pridružila EGTC, kao i da je uloženo puno truda i napora u prilagođavanje zakonske procedure,  kako bi procesi prekogranične saradnje mogli nesmetano da se odvijaju, a da je ovaj posao urađen u saradnji nižih i nacionalnog nivoa vlasti. Ona je naglasila i da će ovi procesi doprineti i osnaživanju i ubrzanju evropskih integracija naše zemlje.

Na konferenciji su učestvovale potpredsednice Skupštine APV Snežana Sedlar i Aleksandra Đanković, a učesnike je pozdravio i ambasador Slobodan Vukčević, načelnik Odeljenja za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Tokom početnih panela obratili su se i šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt, generalni sekretar Asocijacije evropskih pograničnih regiona Martin Giljermo Ramirez i koordinator EGTC platforme Slaven Klobučar.

Učesnicima konferencije prezentovane su i značajne informacije vezano za teme evropskog okvira prekogranične saradnje, predstavljeni su dobri primeri institucionalizovane prekogranične saradnje, kao i učešće Srbije u EGTC-u i EGC-u.

Izvor: skupstinavojvodine.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.