Otvoren Festival srpskih vina u Lazarevcu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić otvorio je danas Festival srpskih vina u Lazarevcu i naveo da je ovaj festival pravi primer dobre saradnje Vlade, nadležnih ministarstava, lokalne samouprave i privrede.

Ružić je u obraćanju naveo da nema pisca, filozofa i pesnika koji nije napisao ode vinu, te da se za to piće kaže da je ogledalo duše i rekao da i 70 srpskih izlagača na ovom sajmu u tom smislu predstavljaju ogledalo srpske duše i srpske tradicije.

Ministar je istakao da se na ovim prostorima već dva milenijuma razvija vinogradarstvo i da mu je drago kada vidi da lokalne samouprave prepoznaju potencijale koje imaju u svojim sredinama.

On je navodeći da Ministarstvo poljoprivrede pomaže subvencijama, dok opština Lazarevac finansira velikim delom nabavku zasada, a grad Beograd pomaže u navodnjavanju i održavanju, istakao da je to primer dobre saradnje svih koji su u takve procese uključeni.

Ružić je naveo i da se mora utvrditi “srpski vinski put”, kao i da se otvore i realizuju svi potencijali kako bi na tom planu išli u korak sa svetom.

Na Festivalu srpskih vina u Lazarevcu okupilo se 70 izlagača, iz opštine i okoline Lazarevca, ali i iz Sremskih Karlovaca, Deliblatske peščare, Valjeva, Jagodine, Negotina i drugih mesta.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR